izardhoyer-logga-2

Inredare Göteborg

Stylist Göteborg

Homestyling Göteborg

Homestaging Göteborg

• Grundläggare: Sofie Izard Höyer
• Kontakt: sofie@izardhoyer.com

Instagram
Storgatan 35, 411 38 Göteborg +46(0)76 189 91 24

INREDARE & STYLIST GÖTEBORG ➜ HOMESTAGING / HOMESTYLING GÖTEBORG

blog-head

Brf Hotell Båstad

Brf Hotell Båstad

Ett otroligt roligt & spännande uppdrag jag projektleder inom olika områden. ¨Det absolut hetaste bostadsprojektet i Båstad¨ om ni frågar Mäklare Djavad Kristensen på Nadjafi & Kristensen Fastighetsförmedling som fått i uppdrag att förmedla dessa magiska bostäder.

Varje lägenhet erbjuder en unik karaktär och historia som sträcker sig mer än 100 år tillbaka i tiden. Välkommen till ett liv i harmoni och trygghet – Välkommen till Brf Hotell Båstad!

¨Pärlan i Västerhavets Semesterparadis¨ det var så den 27-årige jämtlänningen som sålde stadshotellet 1963 kallade stadshotellet. Det anrika Hotellet som var centrum för nöjeslivet ska nu förvandlas till 12 unika bostadsrätter mitt i Båstad. Följ förvandlingen på #brfhotellbastad

Hotell Båstad ▸ Historia

Historia

1902 stod den första delen av en ny hotellbyggnad färdig. Det var en envåningsbyggnad med en liten inredd vind. På avstånd såg taket randigt ut. Varannan takplåt var röd, varannan vit. Därför döpte folkhumorn byggnaden till Randiga Taket. Men dess riktiga namn var Hotell Båstad.

Hotellet ägdes av fröknarna Oscara Rådberg och Josefina Nilsson som sedan början av 1890-talet drivit pensionat rörelse i fastigheten. I en första ombyggnad 1907 lät fröknarna uppföra en bred tillbyggnad på fastighetens baksida. Året därpå utökade de hotellet med ännu en flygel. Ett pensionat som tidigare beskrivits som ¨synnerligen anspråkslöst¨ framstod nu som något mer fashionabelt.

Köptes av Ludvig Nobel

Ludvig Nobel lade ett bud på rörelsen och fick 1910 köpa hela rasket. Han ville göra hotellet större och än mer exklusivt än vad de redan blivit.
1911 var han klar med en första genomgripande ombyggnadsfas. Syftet med köpet var att göra Båstad mer komplett som kurort.
Hotellet fick stort beröm framför allt för den goda maten, som serverades i två separata restauranger – en för fint folk och en för de mer sparsamma. I början av 1920 öppnades en bensinmack på andra sidan gatan. Det var en utomordentlig service för hotellets växande skara av bilburna gäster.
Ludvig Nobel fattade under våren 1920 ett beslut för Hotell Båstad som skulle visa sig vara högst lyckosamt. Han handplockade Strandhotellens nytillträdde hovmästare Walfrid Nyh till Hotell Båstad som ny källarmästare efter Hjalmar Falk. Walfrid Nyh hade samlat på sig både hotell och restaurangerfarenheter i Stockholm, Malmö och Köpenhamn.

Modern turistmetropol

Walfrid Nyh och hans hustru Clara blev snabbt drivande i arbetet med att utveckla inte bara Hotell Båstad till ett förstaklassigt hotell, utan även i arbetet med att omvandla Båstad till en modern turistmetropol. Makarna Nyh gjorde Hotell Båstad till ett stadshotell värt namnet.
Walfrid Nyh (1886-1960) hade lång erfarenhet som krögare när han 1919 kom till Båstad för att bli hovmästare på Strandhotellet.
Han hade arbetat på Hotell Kramer i Malmö, restaurang Wivel i Köpenhamn, dessutom hade han under sex år varit hovmästare på olika ställen i Stockholm, såsom Hasselbacken, Hotel Continental, Hotell Rydberg och Grand Hotel.
Han handplockades av Ludvig Nobel till att bli källmästare på Hotell Båstad. Han drev samtidigt Pershög, som också ägdes av Ludvig Nobel.
Han gjorde ett kort mellanspel 1921 som restaurangchef på Hotel Hoppet och Hotel
Skälderviken. Det var där han träffade hustrun Clara, som följde med honom till Båstad för att bli husfru på Hotell Båstad.
Han gick i pension 1950 och avträdde då sitt arrende på Hotell Bååstad. Istället tog han och hustrun över Hotell Kattegatt i Torekov som källmästare och husfru.
Walfrid Nyh var även ordförande i Båstads kommunalnämnd och ledamot av Båstads kommunfullmäktige. Han var dessutom ordförande i Båstads turistförening och i badhusstyrelsen.

Ytterligare en upprustning

1927-1928 genomfördes en andra mycket omfattande upprustning som skapade ännu bättre förutsättningar. Hotell Båstad byggdes ut på och till på ett så genomgripande sätt att ingenjör Nobel fick de flesta att baxna.
Ludvig Nobel tog hjälp av sin gode vän Karl Güettler. Den norskättade arkitekten hade gjort Nobel en stor tjänst genom att följsamt leva upp till hans intentioner om hur Hotell Skånegården skulle utformas. Nu skulle han följa upp denna framgång med tre nya uppdrag år Ludvig Nobel:

  • att bygga om Skansen från sädesmagasin till kasino.
  • att skapa en vacker klubbstuga vid Båstads nya golfanläggning.
  • att göra Hotell Båstad till ett hotelletablissemang av yppersta klass för dem som ställde höga krav på tillvaron.

Güettler strävade efter att skapa ett Hotell de Ville som var både vackert och ståndsmässigt utan att vara dominerande eller påträngande.

Byggde en flygel mot havet

När Hotell Båstad återinvigdes 1928 kom premiärgästerna till en helt ny hotellfastighet. På bottenvåningen hade varken stil eller rumsindelningen förändrats, men tillbyggnaderna och de båda ovanvåningarna var helt nya.

  • I väster hade en helt ny tvåvåningsbyggnad skapats med ett pampigt trapphus, en storslagen huvudentré, en vacker foajé samt ett flertal propra hotellrum.
  • I källaren hade en stjärnvälvd festsal inretts, som gav intryck av en medeltida krypta.
  • I bottenvåningen hade matsalen förskönats. Ludvig Nobels dotter Dagmar hade som bildskapare ansvarat för utsmyckningen. Hon specialbeställde lampor och takkronor från Orrefors. Innertaket fick ny dekormålning. Och hon fick mycket beröm för ¨De fyra årstiderna¨ett trädarbete med fyra grekiska herrar som blickade ut åt var sitt håll från matsalens pelare.
  • I samtliga rum placerades handvävda textiler från Märta Måås-Fjetterström: ryamattor, soffkuddar, rölakanmattor, gardiner, flossamattor, stolskuddar, draperier, trasmattor, väggbonader…

Hotell Båstad omtalades nu som Sveriges vackraste landsortshotell, som en exklusiv hotellanläggning i anglosaxisk stil för att behaga engelska gäster.
De som steg in i lobbyn på Hotell Båstad möttes av harmoni. Inredningen var var sparsam med korgstolar, en stor spegel och en hängande tennarmatur. En moraklocka slog taktfast sina slag som en nationalromantisk markering.

Ludvig Nobel beskrev ombyggnaden som en framgång i och med att hotellets exteriör hade gjorts om till en tämligen anspråkslös länga, som smälte in i grannhusen.
¨Jag har till min stora glädje hört främlingar, som gått Köpmansgatan fram frågat ¨Nå men var ligger då Hotell Båstad egentligen¨ De har inte sett det. Det anser jag vara mitt finaste betyg¨, påpekade ingenjör Nobel på ett hembygdsmöte 1928.

Paret Nyh stannade kvar

För Ludvig Nobel var Hotell Båstad aldrig någon lönsam affär. Likvida medel lär ha varit ett huvudskäl till att han 1938 sålde hotellanläggningen till VARA, Västsveriges Allmänna Restaurant AB, endel av den statliga SARA- gruppen.
Hotell Båstad fick en av landets första statliga Systembutiker. Butiken i hotellfastigheten blev filial till Systemaktiebolaget i Halmstad.

Walfrid och Clara Nyh dröjde kvar som hotellchef och husfru under nya ägarbolaget. De marknadsförde under krigsåren Hotell Båstad som en anläggning med 24 rum och 35 bäddar. Ett enkelrum kostade 5-7 kronor per natt, ett dubbelrum 9-13 kronor. Walfrid och Clara gick i pension 1950.

Familjen Nobel bestämde sig för att köpa tillbaka hotellet. Nu var Ludvig Nobel död sedan fem år. Det var istället sonen Olof som bestämde sig för att lägga ett bud på Hotell Båstad. När han sedan väl köpt anläggningen hösten 1951 anställde han fru Edit Petersson som ny kökschef och Sven Gunnar Axelsson som ny källarmästare.

Blåste nytt liv i hotellet

Olof Nobel gick snabbt till verket för att blåsa nytt liv i Hotell Båstad. Under vintern 1951-1952 lät han fräscha upp hotellinredningen efter sin egen personliga smak. Gästrum, matsalar och Kaféavdelning har fått en ny stilfull och hemtrevlig prägel. Köksavdelningen har fått en fullt modern utrustning med bland annat en jättestor Agaspis.

Olof Nobel lät omvandla hotellets bakficka till trivsamt inredd bar, som fick namnet ¨Randiga taket¨.

Olof Nobel skulle dock inte bli långvarig som ägare. Redan 1952 sålde han verksamheten vidare till Lars Marcus, e 27-årig jämtlänning som utbildat sig till kock i Malmö och därefter arbetat på hotell och restauranger i Sverige, Schweiz och Frankrike.
Han skulle förbli ägare av hotellet i tio år.
Han beskrev Hotell Båstad som ¨pärlan i västerhavets semesterparadis¨

Lars Marcus moderniserade hotellet och förde in en fläkt av en ny tid i fastigheten genom att öppna nattklubb, skapa en övertäckt veranda och bygga swimmingpool på baksidan av hotellet.
Han förvandlade kryptan nere i källarvalven till Bogey Club. Nu ordnades där dans så gott som varenda kväll under sommarmånaderna.
Den öppna terrassen i söder omvandlade Lars Marcus till en övertäckt veranda med underbar utsikt över Laholmsbukten.

Efter 1960 års sommarsäsong beslutade Lars Marcus för att sälja hotellrörelsen för att flytta hem till sina jämtländska trakter. Sedan direktör Sven Gustavsson från Helsingborg köpt hotellet under våren 1963 blev Lars Marcus bland annat ny chef för Högfjällhotellet i Storlien.

Slutet på storhetstiden

När Lars Marcus försvann från Båstad var det definitivt slut på Hotell Båstads storhetstid. Därefter kom hotellrörelsen att vandra från den ene ägaren till den andre. Detta ledde till flera konkurser och ett högt blandat resultat.
1963-1964 renoverades hotellet. Byggjobbarna byggde nya matsalar, badrum i alla gästrum, en ny modern grill, moderniserade ekonomiutrymmen, en ny hygienisk sopstation och en populär uteservering i trädgården – som dock skulle visa sig vara ett svartbygge.
Den nye ägaren Sven Gustavsson gjorde åter ¨öppet hela året¨ till ett hedersbegrepp. Sven beskrev hotellet som Båstads internationella träffpunkt. I cocktailbaren underhöll pianisten ¨Charlie¨varje kväll. Och på Bogey Club var det dans alla kvällar från 21 till klockan 02.

Hotell Båstad var fortsatt livligt frekventerat av ett antal trogna stamgäster. Radiomannen Sven Jerring checkade några gånger per år in inför David Cup matcher och tennisvecka, Marcus Wallenberg bodde gärna över i samband med jakter och andra skånska visiter.
De mest kända kom dit den 27 juni 1965, musikerna i popgruppen The Rolling Stones. Även Mick Jagger, Keith Richard, Brian Jones, Charlie Watts och Bill Wyman har varit gäster på Hotell Båstad.
Det hjälpte dock inte Hotellets skrala ekonomi att några engelsmän med stjärnstatus gästade hotellet. I September samma år gick hotellet i konkurs. Polis utreder miljonhärva! Hotellets ägare Sven Gustavsson hade gått bort. Nu utredde polisen hans engagemang i färjelinjen Höganäs-Gilleleje, ett finansiellt äventyr som skulle urholka hotellbolagets ekonomi.

Hotell Båstad skulle dock resa sig igen. Och igen. Och igen. Men för varje gång fanns det allt svagare finansiella muskler.

Allt fler ägarbyten under 1970-talet

I mars 1970 lät Hakon Wallberg från Båstad sälja hotellet till Åke och Majken Roos från Ryssby. Köpeskilling: 960 000 kronor.
I Februari 1972 gick hotellet i konkurs. Omsättningen var god, fastigheten dyr. I Juni köptes konkursboet in av Knut Palmquist och Tyab fastighets AB i Tranemo. I september 1974 tvingades nya ägarna att stänga hotellet. Hälsovårdsnämnden hade underkänt hela fastigheten. Några dagar senare blev kursverksamheten vid Lunds universitet ny ägare till hotellet. Köpeskilling: en knapp miljon.

Redan i december 1975 beslöt Kursverksamheten att sälja hotellet med en förlust på 700 000 kronor.
I april 1976 anmälde sig direktörerna Hans Brauner och Hans Åkerlund från Stockholm som nya ägare av hotellet. De hade gjort sig kända för – och förmögna på – snabba fastighetsklipp. Men deras hotelläventyr blev dock kort. Hotell Båstad stängdes direkt efter sommaren.

Snart dags för nästa ägarbyte

I december 1977 anmälde sig Stefan Kraule som ny ägare, men senare såldes fastigheten vidare till ett bolag i Stockholm. Köpeskilling: 1,6 miljoner kronor.
De nya ägarna tänkte rusta upp huset för att hyra ut 29 hotellrum till långtidsgäster. Men de kom inte så långt i sina planer förrän det var dags för nästa ägarbyte. I juni 1982 meddelade Skanshus i Göteborg, som köpt huset ett år tidigare för 2,0 miljoner kronor, att man avsåg att bygga om hotellrummen till femton smålägenheter som skulle sälja för 450 000-800 000 kronor.
Men någon invasion blev det inte. Inte heller någon ombyggnad. Parallellt med ägarbytena fortsatte hotell- och restaurangverksamheten på Hotell Båstad. Till synes som vanligt.

I många år, från 1978 till 1993, drevs hotell och restaurang av Vojin Radlovack. Och sommaren 1982 lockades Claes Kanold till Båstad för att driva Bogey Club, som i tidens anda bytt namn till Boogie Club.
I den tidens högkonjuktur hände det att en eka fylldes med champagneflaskor inne på nattklubben utan att någon höjde på ögonbrynen och att champagneyra herrar dansade i vita bredaxlade Miami Vice-kavajer till Michael Jacksons senaste hit.

Hotellet renoverades

Under hösten 1984 fick hotellet ännu en ny ägare. Göte Kidmark lät under vintern renovera hotellet så att det kom att bestå av elva sviter, tre dubbelrum, tre enkelrum samt en svit på 70 kvadratmeter. Denna ¨kungasvin¨ skulle av senare entreprenörer felaktigt pekas ut sm platsen för Gustav V:s övernattningar i Båstad.

Göte Kidmark höll ut som ägare i fem år. I November 1998 såldes hotellet till förre moderatpolitikern Krister Norén från Hässleholm. Köpeskilling: 11,8 miljoner kronor. Han lät skånska hotellkoncernen Revhaken ta över driften och rusta upp hotellet.

Gymnasieskola hyrde lokalerna

Hotellet bjöds ut till försäljning 2002 för 11,0 miljoner kronor. Samtidigt började Båstads privata gymnasieskola att hyra lokaler i byggnaden. Strax därefter gick Hotell Båstad i konkurs.

Nu fanns spekulanter som var beredda att köpa, om de fick bygglov för att ändra hotellet till bostadsrätter. Affärsmännen Lars Falkehed och Claes Jernbeck hade planer på att bygga om hotellet till tolv-tretton exklusiva bostadsrättslägenheter. Men miljö- och byggnadsnämnden i Båstad sade nej.
Unde våren 2004 köpte familjen Vaerst hotellfastigheten för tio miljoner kronor genom investmentbolaget Aira Holdings i Luxemburg. De köpte också Hotell Borgen och diskoteket Madison.
Familjen Vaersts affärsplan var att förmå kommunen att godkänna en ombyggnad.

Kommunen gick inte med på rivning

I februari 2007 ändrade sig kommunen och antog en ny detaljplan för kvarteret. Men kommunen godtog bara nio-tio lägenheter och avvisade en rivning av Madison och en ombyggnad av restaurang Borgen.
I november 2012 beslutade sig skolledningen för att flytta all undervisning ut ur Hotell Båstad.

Den som vill uppleva en nostalgisk dos av Hotell Båstads glansdagar som centrum för det lokala nöjeslivet kan med fördel se den guldbaggeprisade långfilmen ¨Avalon¨som under sommaren 2010 spelades in på Hotell Båstad och Madison med Johannes Brost i huvudrollen.

Framtiden är här..

Hotell Båstad har slutligen, efter många ägare, hamnat hos en riktig hotellfamilj igen. Tillsammans med byggföretaget LJ Bygg har syskonen Ola, Linda och Pär Hansson, som idag bland annat driver stadshotellet i Ljungby, tagit över den fastighet som en gång i tiden var ett blomstrande stadshotell i Båstad.

Efter att hotellet använts till andra ändamål de senaste åren sluts nu cirkeln när byggföretaget och familjen Hansson återupplivat och omsorgsfullt bygger upp fastigheten till 12 bostadsrätter.