izardhoyer-logga-2

Inredare Göteborg

Stylist Göteborg

Homestyling Göteborg

Homestaging Göteborg

• Grundläggare: Sofie Izard Höyer
• Kontakt: sofie@izardhoyer.com

Instagram
Storgatan 35, 411 38 Göteborg +46(0)76 189 91 24

INREDARE & STYLIST GÖTEBORG ➜ HOMESTAGING / HOMESTYLING GÖTEBORG

partner banner

Crossfit.

crossfit Göta

Crossfit

Personlig utveckling

Det är endel som undrar hur jag lyckas hinna med att träna så mycket som jag gör. Och har även förstått att det finns endel nervositet där ute kring just crossfit. Jag har själv endast ägnat mig åt denna träningsformen i ganska exakt 2 månader. (Så ni som inte håller med mig, feel free att rätta till det jag förmedlar om ni anser att det är felformulerat.)

Anledningen att jag började med just denna träningsformen var delvis för att jag gillar att utveckla nya sidor hos mig själv, jag gillar sporter med lite action i och sen givetvis för att både min kille Erik och min vän Kristina har tränat crossfit ett tag och bägge har varit så lyriska över denna sport sedan första dagen de satte sin fot i ¨boxen¨. Så nyfikenheten har funnits ett tag.

Vilken box?

Jag valde att börja träna på Crossfit Göta, ett enkelt val delvis för att Kristina tränar där men också för att det var dem jag hade hört mest om. Att det är sån gemenskap, glädje & passion där med tränare och coacher värda sin vikt i guld över hur bra de är. Det blev exakt så som jag hade hoppats på! Det första jag fastnade för var alla trevliga människor. Jag kände mig SÅ välkommen och ville köra igång direkt! Inte ofta jag blir nervös men jag var galet nervös. Hur sjutton skulle det här gå..

Ja, du behöver utbildning..

Jag gillar inte att vänta så jag bokade in en personlig utbildning så jag själv kunde bestämma vilka dagar jag kunde gå istället för att anpassa mig till ¨onramp¨ kurserna. Jag ville även göra klart den på två veckor istället för att dra ut på det. Utbildningen hade jag med en kille som heter Lucas, en riktig crossfit atlet. Han lärde mig alla grunderna och tekniken. Han var också tydlig med att berätta att man tränar efter sin egen förmåga. Man behöver inte alltid tävla mot andra. (Jag som är otroligt tävlingsinriktad lyssnade givetvis inte på det örat;)) MEN det var skönt att höra det och jag kan nu i efterhand känna att det faktiskt inte går att leverera på maxfart under varje pass.

Badkarsmodellen

Lucas berättade om ¨badkarsmodellen¨ som i korta drag kan förklaras att om du tex har tre proppar i badkaret och en dag tex har sovit dåligt och är trött så är en propp urdragen och då har du två kvar och absolut att du kan träna med de två propparna i för det tar ett tag innan ¨vattnet runnit ut. Men har du däremot även haft en dålig dag på jobbet och det påverkar dig negativt så har du genast två proppar uppe ut badkaret. Kan man träna med två proppar utdragna, nja kanske men då bör du kanske ta det lite lugnare och bara vara glad över att du ens är där. Addera då på att du bråkat med barnen, bästa vännen eller den du lever ihop med. Då är genast alla tre proppar utdragna och kanske att en vilodag eller lugn promenad vore på sin plats istället. Är du utvilad, hade en bra dag på jobbet och alla är nöjda & glada där hemma.. ja då kan du leverera så mycket du bara orkar och tävla mot alla andra så mycket du vill! (Lucas förklaring är snäppet vassare) Givetvis är det helt personligt hur man fungerar så det kan skilja sig åt, såklart.

Träningsrutiner

Jag försöker hålla fast vid att träna crossfit 4 dagar i veckan, för det mesta blir det fler dagar och det är för att jag tycker det är enormt roligt och för att jag har investerat i några grejer att ha hemma och även ta med när jag är ute och flänger i landet. Då märker man helt plötsligt att det är väldigt ensamt att träna, i jämförelse med när jag är i boxen med alla andra härliga atleter. Men det är väldigt enkelt att sluta träna så fort man har för många dagars uppehåll. Då är ett hett tips att ta till vana att träna där du är! Och det behövs absolut inga redskap för det om man inte vill. Vill du ha tips på träningsupplägg du kan köra hemma eller ute i trädgården så mejla mig sofie@izardhoyer.com så hjälper jag dig mer än gärna.

Så vad är Crossfit?

Man låser in sig i en box ihop med ett gäng andra galningar och utför träningsmoment som ingen normal människa står ut med att träna – i bar överkropp, såklart? 

Mja ungefär så vissa och många tror att det går till med crossfit. Och ja det stämmer till viss del. Någon lite mer crazy sida har vi nog alla, i eller utanför boxen. Träningsmomenten är tuffa men anpassas efter sin egen förmåga. Bar överkropp – du kommer också önska vissa gånger vid vissa pass att du inte hade någon tröja på dig – pga värmen. 

CrossFit med ursprung i USA kan beskrivas som en träningsform där moment hämtade från tyngdlyftning, gymnastik och konditionsträning arbetar med att få dig maximalt uthållig, stark, explosiv, spänstig och koordinerad, osv.

Att skapa en optimal bred fysisk förmåga!  

Variation är nyckeln. Målet är att ständigt söka nya övningar, kombinationer eller upplägg på passen.

Nu efter 8 veckor med crossfit kan jag kaxigt säga att jag börjar lära mig vad orden betyder och innebär. Långt ifrån alla ord men en bit på vägen. Träningspassen kallas WOD (workout of the day). Dessa pass innehåller en stor variation av övningar.  

Övningarna anpassas alltid efter personens förmåga i belastning och vikten “skalas” av till lämplig nivå. Ett exempel på att skala av kan vara som i mitt fall. Jag är mindre bra på Push ups och från början gjorde jag dem på en låda som stod upp vilken gjorde att jag inte behövde ta i allt för mycket för att klara ett par push ups. När jag sedan blev starkare och fick bättre teknik så kunde jag lägga lådan ned vilket gjorde det lite tyngre. När jag sedan kunde det så kunde jag lägga lådan på ytterligare en lägre sida. Efter det började jag göra några på låda och några direkt på golvet. Ett av mina mål har varit att klara av dem på golvet så jag har tränat en hel del för att kunna lyckas göra 10st på golvet. Testa själva, ganska enkelt att göra 10 st på golvet tycker många nu. Men gör 20st i kombination med andra övningar och gör det 7 varv. Inte lika kaxig längre kanske;) Man kan skala ned de flesta övningar och det är en grym känsla att klara ett mål man satt själv!  Rätt teknik är alltid högst prioriterat för att undvika skador! 

Crossfit ordlista

Här följer lite förklaringar som jag själv hade lite svårt för de första gångerna jag tränade. Övningarna kommer av sig självt sen när du kan tjuvkolla på alla andra och när coacherna är där och hjälper dig. 

WOD: Workout of the day. Alltså dagens träningspass. Många följer träningsplaneringen som finns på crossfits egen hemsida, men det går så klart bra att göra sina egna pass.

AMRAP: As many rounds/reps as possible.  Här ska du på en viss given tid klara så många repetitioner av givna övningar eller varv av en given cirkel som möjligt.

EMOM: Every minute, on the minute. Börjar med en övning när minuten börjar. Gör klart så många repetitioner som man ska, sedan vilar man tills nästa minut börjar. Ett exempel är att köra 10 burpees, 5 push ups och 5 squats. Säg att det tar 45 sekunder. Då vilar du resterande 15 sekunder av minuten och kör sedan igen när nästa minut börjar.

Sen har vi alla andra ord på alla övningar som tex boxjump, clean & jerk, chest to bar, deadlift, snatch, toes to bar mm. mm. Man lär sig dem, till slut. Jag får fortfarande fråga vad vissa saker betyder. Men inför varje pass går man dessutom igenom alla övningar så inget du behöver kunna i början ändå.

 

Vad säger ni? Ska ni hänga med på ett prova på pass? Mejla mig isåfall sofie@izardhoyer.com

 

 

 

 

Är man glad träffar man ofta glada människor. Glada människor ser saker på ett positivt sätt. Positiva människor ser möjligheter. Möjligheter ger färdigheter.

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.